Trgovački sud u Zagrebu

Neugodne pogreške

autor: Mladen Šimundić

Indeks članka

  1. Pogreške i kako ih izbjeći
  2. Nebitne pogreške
  3. Bitne ali popravljive pogreške
  4. Neugodne pogreške
  5. Pitanja u praksi

O autoru

Mladen Šimundić je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu od 1999 do 2011. Radio je na ovršnim predmetima do 2007.g i bio zamjenik predsjenika odjela. Autor je brojnih članaka iz područja ovršnog prava. Od 2007.g. radi na parničnim predmetima te predmetima vezanim za prava društava. Predavač je na stručnim seminarima.

Ova situacija nastaje kada ovrhovoditelj preuzme rješenje o ovrsi sa potvrdom pravomoćnosti a ne želi ga vratiti niti, bez odluke suda, obustaviti dalju provedbu tog rješenja u banci. Na žalost, javni bilježnik baš i nema velike manevarske mogućnosti u toj situaciji – jedino što doista može napraviti jest dogovoriti se sa ovršenikom, kako bi se situacija smirila. Kada se ovakav slučaj dogodio pred sudom, sud je mogao sam obustaviti provođenje ovrhe momentalnim ukidanjem potvrde pravomoćnosti na rješenju o ovrsi no kod ovrha koje su odredili javni bilježnici situacija je nešto drugačija. Pravni postupak u takvoj situaciji je slijedeći: bilježnik cijeli spis dostavlja nadležnom sudu koji postupa po prigovoru ovršenika. Nakon primitka rješenja po prigovoru (kojim je, naravno, ukinuta potvrda pravomoćnosti a rješenje o ovrsi stavljeno izvan snage u dijelu u kojem je određena ovrha) ovršenik ima pravo tražiti određivanje protuovrhe u tom istom ovršnom predmetu. Sud, na njegov prijedlog, nalaže ovrhovoditelju da vrati novac te, nakon pravomoćnosti tog rješenja, određuje provođenje prisilne protuovrhe, također na prijedlog ovršenika.

Obzirom da je pogrešku napravio javni bilježnik on bi mogao preuzeti odgovornost za provođenje protuovrhe (na žalost, svojim sredstvima ili svojim osiguranjem) jer bi, u svakom slučaju, ovršenik mogao tražiti naknadu od njega. Dakle, bolje da se odmah uključite u taj postupak nego da se od vas kasnije traži plaćanje, ovako postoji više mogućnosti da aktivno sudjelujete u vraćanju novca. Na žalost, ovdje nema puno toga što vam mogu savjetovati, osim da ne dopustite da vas to pokoleba u poslu i da probate sve riješiti što je moguće bezbolnije.

Kada se sve zbroji i oduzme, situacija u kojoj se mogu pojaviti pogreške u postupku pred javnim bilježnicima nisu ništa manje brojne no što su bile one u kojima je griješio sud. No, sud je mogao svoje greške sam ispravljati, što je luksuz koji nije omogućen javnim bilježnicima. Kada se tome doda i moguće postojanje razne količine zavisiti sa neznatnim zrncima zlobe koja se zna javiti u odnosima između suda i bilježnika, ovakve pogreške mogu biti dosta neugodne. Međutim, svaki sudac koji je radio na ovršnim predmetima zna kako je to neugodan posao i kako se, u stvari, gubi sudačko vrijeme na potpuno suvišne stvari pa i ove sitne razlike u mišljenju nisu nešto nepremostivo. Bitno je samo da se shvati da su pogreške nešto normalno i nešto što se događa i što će se događati uvijek, jer mi nismo strojevi koji su u stanju raditi bez odmora i bez pogreške. Ovo znači da ne smijemo promatrati postupanje javnih bilježnika kroz pojedine predmete i pogreške koje su u njima načinjene već kao cjelinu, kao sve moramo sagledavati kao suradnju bilježnika, suda i svih drugih sudionika u postupku, sve to u nastojanju da se ovrhovoditelju što prije osiguraju njegova prava uz istodobnu zaštitu ovršenika

Kontakt

Ulaz Petrinjska 8
HR-10000 Zagreb

Službena adresa Amruševa 2/II.
HR-10000 Zagreb

tel: 01/4897-222
fax: 01/4920-871

Registar Suda
tel: 01/4863-444

Glasnogovornik suda

mr. sc. Maja Josipović

Službenik za informiranje

Tihana Božićević
Ana Vuković

Kućni red

Radno vrijeme:

Radnim danom od 7,30 do 15,30 sati.

Sud ne radi vikendom i blagdanom.

Sudski registar
Primanje stranaka od 8.00 do 12.00 sati
Telefonski upiti od 13.00 do 14.00 sati

Ovršna, stečajna i parnična pisarnica
Primanje stranaka od 8.00 do 15.00 sati
Telefonski upiti od 13.00 do 14.00 sati

Prijemna pisarnica
Primanje stranaka od 8.00 do 15.30 sati

Trgovački sud u Zagrebu Stalna služba u Karlovcu

Trg hrvatskih branitelja 1/III
47000 Karlovac

tel. 047 606-149
fax. 047 415-303

Registarski odjel
Telefonski upiti od 13.00 do 14.00 sati

tel. 047 606-154
fax. 047 415-148

Uredovno vrijeme Ovršnog odjela

  • Uredovno vrijeme ovršne pisarnice je svakim radnim danom od 8,00 do 15,00 sati.
  • Ovršni sudac i sudski savjetnik prima stranke ponedjeljkom od 9,00 do 11,30 sati